Gün içerisinde çok büyük bir zamanı akıllı telefonlarımızda internette sörf yaparak, tweet’leri cevaplayarak, sefie’ler çekerek veya mesajlaşarak geçiriyoruz.
Yapılan bir araştırmaya göre servikal omurganın (omuz seviyesinin üzerindeki omurga) taşıdığı ağırlık, boynumuzu 15 derece öne eğdiğimizde 12 kg oluyor. Bu açı 45 dereceye ulaştığında ağırlık da 22 kg düzeyine ulaşıyor. Bunlar zaten günlük hayatta yaptığımız normal hareketler. Fakat elinizdeki telefona bakarken boynunuz 60 dereceye ulaşan bir açıyla öne doğru eğilebiliyor ve servikal omurgadaki tek bir omurun üzerine 27 kg ağırlığında bir yük binebiliyor. Araştırmanın söylediğine göre neredeyse 7 yaşındaki bir çocuğun ağırlığına eşit olan bu ağırlık bu şekilde yoğun cep telefonu kullanımının sürmesi halinde boyun omurlarında ciddi hasarlar yaratabilir, bağlarda zedelenme ve yırtıklar oluşturarak kişiyi cerrahiye mecbur hale getirebilir.
New York omurilik cerrahisi ve rehabilitasyon merkezinin başındaki Dr. Kenneth Hansraj ve ekibi bu şekilde telefon kullanımı sonucu servikal omurganın doğal kıvrımını da kaybedebileceğini saptamışlar ve bunu Text Neck Sendromu olarak isimlendirmişler.
Teknolojinin hayatımızda çok büyük yer edinmesinden kaçmak artık olanaksız hale geldi ancak kullanıcılar telefonlarına bakarken omurgalarını nötral – doğal pozisyonuna yakın tutmalı ve gün içerisinde saatlerce kambur durmaktan kesinlikle kaçınmalı diyor araştırmacılar.
İlerleyen yıllarda boyun ağrılarından muzdarip olmamak için telefonumuzu kullanırken pozisyonumuza dikkat etmekte büyük fayda var.
Kaynak: bgr.in