Bir ebeveyn olarak çocuklarınızın kendine güvenen, mutlu ve başarılı yetişkinler olmalarını istiyorsunuz. Ve dünya gerçekleriyle açıkça yüzleşebilen ve her fırsatı en iyi şekilde değerlendirebilen yetişkinler olmalarını. Peki ama onları bunlardan alıkoyabilecek korkuların üzerinden gelmelerine yardım etmek için neler yapabilirisiniz? Öncelikle korkunun bir amaca hizmet ettiği gerçeğini unutmamak önemli. Korku, bizi olası bir zarara karşı uyaran doğal bir duygudur. Kendimizi korumak için eyleme bir çağrıdır. Ancak modern dünyamızda korku genellikle riske girmemizi engelleyecek kadar “orantısız” olabiliyor. Ya da bir şeyleri dilediğimiz kadar ya da kapasitemiz kadar gerçekleştirmemizi engelleyebiliyor.
İşte çocuklarınızın korkusuz bir zihin yapısı geliştirmelerine ve onları durduran korkuların üstesinden gelmelerine yardım etmenin 10 yolu:
1. Korkuyu reddetmeyin, kabul edin
Çocuğunuza korkmamasını ya da aptalca davranmayı kesmesini söylemek, korkuyla baş etmesine yardım etmek için hiç de etkili bir yol değildir. Bu duyguyu tamamen kabul etmeli ve onaylamalısınız. Korku hakkında ne düşünüyor olursanız olun, bu duygu onlar için gerçektir ve sizin de bunu anladığınızı bilmek isterler. Onlara konu hakkında konuşma fırsatı verin. Gerçekten anladığınızı gösterin. Korkudan uzaklaşmalarına yardım edebilmeniz için önce onu kabul etmeniz gerekir.
2. Hatanın da bir seçenek olduğunu bilmelerini sağlayın
Toplum hata yapmama konusunda herkes üzerinde öyle büyük bir baskı yaratıyor ki, hatanın aslında öğrenme sürecinin önemli bir parçası olduğunu unutuyoruz. Tarihteki en büyük icatların çoğu başarıya ulaşılan son denemeden önceki sayısız başarısız denemenin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Hata korkusunun çocuklarınızı durdurmasına izin vermeyin. Bazen hata yapmanın hiç sorun olmadığını bilmelerini sağlayın. Bir dahaki sefere daha iyisini yapmak için hatadan nasıl bir şeyler öğrenebileceklerini gösterin onlara. Bu davranışı onlara modelleyin. Eğer bir konuda hata yaparsanız, bunu nasıl pozitif bir şeye dönüştürdüğünüzü gösterin.
3. Kendi korkularınızı onlara geçirmeyin
Bu, çoğumuzun farkında olduğu ve ebeveynler olarak muhtemelen suçlusunun çoğunlukla biz olduğumuz bir durum. Gerçekçi olmak gerekirse, kendi korkularınızı sürekli çocuklarınızdan saklayamazsınız elbette. Ancak yapabileceğiniz bir şeyler var yine de: Korkularınız hakkında onlarla konuşun, sizin de insan olduğunuzu ve sizin de herkes gibi korkularınız olabileceğini anlatın. Korkuyla nasıl baş ettiğinizi ve bu korkuların üstesinden gelmek için neler yaptığınızı gösterin onlara.
4. Gerçek korkuyu tanımalarına yardım edin
Genellikle insanlar bir korkudan bahsettiğinde, korkunun kendisi olmayan şeylerden bahsederler. Eğer biri uçağa binmekten korktuğunu söylüyorsa, aslında muhtemelen uçmaktan değil düşmekten korkuyordur. Yatağın altındaki canavarlardan korktuğunu söyleyen bir çocuk aslında canavarların yatağın altında olmalarından değil, ona zarar vermek için aşağıdan çıkıp yanına gelmelerinden korkuyordur. Bir korkunun üstesinden gelmenin en önemli adımı, gerçek korkunun ne olduğunu belirlemektir. Bunu yapmalarına yardım edin.
5. Faydalarını gösterin
Bazen bir çocuk korkuya o kadar fazla odaklanmış olabilir ki daha ötesini göremeyebilir. Korkuların üstesinden gelmenin faydaları hakkında onlarla konuşun. Neler kazanacaklarını, bunun nelere sebep olabileceğini gösterin. Bunun pozitif sonuçlarının neler olabileceğini onlara söylemek yerine onları düşünmeye teşvik etmek için sorular sorun. Bu, dikkatlerini korku bariyerinin diğer tarafına vermelerine yardım edecektir.
6. Bir korkunun üstesinden geldikleri pozitif anları hatırlatın
Çocuğunuza önce denemekten korktuğu ama sonra yapmaktan zevk aldığı eski bir durumu hatırlatmak, kendi becerileri hakkında küçük bir özgüven patlaması yaşamasına sebep olabilir.
7. Onları başkalarıyla kıyaslamaktan kaçının
Kendi çocuğunuza ve üstesinden gelmeyi hedeflediği korkuların neler olduğuna odaklanın. Diğer çocuklarla sürekli kıyaslamalar yapmak hiç yardımcı olmayabilir ve çocuğunuzun kendini yetersiz hissetmesine sebep olabilir.
8. Yerinde ve sağlıklı korkuları fark etmeyi öğretin
Korkuların üstesinden gelmek önemli olsa da bazı korkuların kesinlikle yerinde ve sağlıklı olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Eğer çocuğunuz timsahlarla dolu bir nehre atlamaktan korkuyorsa, bu elbette iyi bir şeydir. Onlara hayat kurtaran önemli korkularla irrasyonel korkular arasındaki farkı fark etmeyi öğretin. Bunu, riskler ve sonuçlar hakkında konuşarak yapın.
9. Bir korkuyla yüzleşmenin nasıl küçük adımlarla yapıldığını gösterin
Bazen bir korkunun üstesinden gelmenin en iyi yolu onun tam üstüne atlamaktır. Ama bazen yavaş yavaş ve nazik bir şekilde ele almak gerekir. Bırakın bu konuda sizi çocuğunuz yönlendirsin. Eğer korku onun için çok yorucuysa, o zaman ona nasıl küçük aşamalarla yaklaşılabileceğini gösterin: Ancak belli bir rahatlama düzeyine erişildiğinde bir diğer aşamaya geçmek gibi. Aşamaları, zamanı gelmeden önce birlikte planlayın. Böylece neler olacağı hakkında net bir fikri olsun. Sakın ona sürprizler yaratmayın, yoksa bir dahaki sefere size güvenmez.
10. Yalnız olmadıklarını onlara sürekli hatırlatın
Belki de en önemli olanı, onlara düzenli olarak korkularla tek başlarına yüzleşmek zorunda olmadıklarını hatırlatmaktır. Sonuç ne olursa olsun her zaman onların yanında olacağınızı bildikleri için kendilerini güvende hissederlerse, bu onların korkusuz zihin yapılarını geliştirecek ve devam etmek için onlara güven verecektir.
Kaynak: www.merakedencocuk.com