Home » Sinema-Müzik Eleştirisi » Filim Eleştirisi : Fight Club

Filim Eleştirisi : Fight Club

Dövüş Kulübü – Fight Club 1999

Oyuncu                                         Rol
Edward Norton                           The Narrator
Brad Pitt                                       Tyler Durden
Helena Bonham Carter             Marla Singer

Yönetmen                                    David Fincher
Senaryo                                        Chuck Palahniuk  , Jim Uhls

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan tüketim çılgınlığına bir eleştiri olan Fight Club bir kitap uyarlaması.  Yayınlandığı 20 yüzyılın son yılında baya bir ses getirmişti. Film o kadar şiddete bürünmüştü ki bazı çevreler onu itici ve hoş olmayan diye karşıladı, ama film içerdiği alt metinlerle bir dönemin gençliğine bazı şeyleri aşıladı.

1)Oyunculuk
Sene 1999 ve karışımızda  iki muhteşem oyuncu var. Onlardan biri olan Edward Norton önceki yıl Geçmişin Gölgesinde Filmiyle Oscar’da en iyi erkek oyuncu ödülüne aday gösterilmişti. Bir diğer oyuncu olan Brad Pitt ise bu filmden önce muhteşem iki filmde oynamıştı ‘Seven’ ve ‘İhtiras Rüzgarı’ ile oyunculuk kariyerinin çıkışını yapmıştı diyebiliriz. Böylelikle kadronun muhteşem ikilisi bir araya gelerek bir efsanenin başlangıcı oldular. Ayrıca harika oynayan Helena Bonham Carter’ı da unutmamak gerek

2)Senaryo

Chuck Palahnuik kitabından senaryoya aktarılan Dövüş Kulübü yeraltı edebiyatı diye nitelendirilen bir edebiyat ürünü ve aynı zamanda çıktığı dönemde büyük bir sükse yapan kitaptır. Film kapitalist ekonominin insanları tüketim çılgınlığına götürdüğünü gösteriyor ve açık bir şekilde eleştiriyordu.

3)Yönetmen

David Fincher Dövüş Kulübü filminden önce Alien 3 gibi riskli bir işe girişmiş ve film istenildiği gibi tutmamıştı, ama onu takip eden yıllarda ‘Seven’ ve ‘Oyun’ gibi filmlerle kendi yönetmenlik deneyimini bir seviye daha yükseltmişti. Ve Dövüş Kulübü gibi bir kült filmin doğmasında katkıda bulunmuştur. Filmde her zamanki gibi kendi renk paletini ve imzası diyebileceğimiz harika ışıkları kullanmıştı.

4) 25. Kare Tekniği

Dövüş Kulübü’nün her sahnesi klasikler arasında yer alır. 25. kare tekniği (bilinç altına bilgi işleme) o kadar iyi işlenmiştir ki Fincher neredeyse filmin her yerine bu kare tekniğini kullanmıştır. Özellikle (Restoran Sahnesi, Sinema Sahnesi, Starbucks bardakları) filmin en iyi yerleştirme özellikleri olarak sıralanabilir.