Home » Aile » Finlandiya’dan Yeni Bir Eğitim Hamlesi: “Çocuklar Günde Üç Saat Egzersiz Yapmalı”

Finlandiya’dan Yeni Bir Eğitim Hamlesi: “Çocuklar Günde Üç Saat Egzersiz Yapmalı”

Finlandiya hükümetine göre çocuklar günde en az üç saatlerini fiziksel aktivitelerle geçirmeli. Bu yüzden hükümet, fiziksel güç harcamayı içeren hobileri ve ilgi alanları olması konusunda ebeveynlerin çocuklarını teşvik etmelerini tavsiye ediyor.

Bu yeni eğitim hamlesiyle özellikle 8 yaş ve altındaki çocuklar hedefleniyor. Finlandiya, bütün Avrupa’da fiziksel olarak en sağlıklı çocukları yetiştirmesi ile tanınan bir ülke. Hepimizin bildiği gibi bu ülke aynı zamanda gelişmiş ülkeler içindeki okul çağı çocukları arasında en başarılı akademik sonuçları elde etmesi ile de biliniyor.

Finlandiya Eğitim ve Kültür Bakanı Sanni Grahn-Laasonen, bunun bir tesadüf olmadığına inandığını söylüyor. Grahn-Laasonen’e göre fiziksel aktivite çocuğun mutululuğuna katkı sağlıyor ve küçük bir insanın sosyal etkileşim yeteneğini geliştirerek öğrenmeyi kolaylaştırıyor.

“Çocuklar birlikte egzersiz yaptıklarında iletişim becerileri gelişiyor ve sosyal olarak bağ kurabiliyorlar. Ayrıca egzersiz çok sağlıklı bir şey” diye anlatıyor Grahn-Laasonen.

91072174_gettyimages-985015151

Okul müfredatı nasıl etkilenecek?

Eğitim bakanının önerisi, eğitim gündemini belirleyen kuruluşlar tarafından da dikkate alınacak. Bu hareketin akademik sonuçlara da pozitif bir etkisi olacağı bekleniyor.

Finlandiya Ulusal Eğitim Kurulu başkanı Anneli Rautiainen, okulların artık öğrenmenin yeni yolları üzerinde çalıştıklarını ve bu konuda denemeler yaptıklarını anlatıyor: “Yeni müfredatımızda, haftada iki ya da üç saatlik beden eğitimi dersi ve çok daha fazla açık hava etkinliği olmasını gözetiyoruz. Ama aynı zamanda öğretmenin geleneksel olmayan yollarına da bakıyoruz.”

Finlandiya, sınıflardan sıraları kaldırarak çocukların dersler sırasında da hareket etmelerini teşvik etmeyi planlıyor.
Bu yollardan biri de bazı sınıflardan masaları ve sandalyeleri kaldırıp müfredattaki konuları öğrenirken çocukların çok da fazla oturmamasını sağlamak.

“Bazı çocuklar bir masada oturarak ve dinleyerek gayet iyi öğreniyor. Diğerleri ise sınıfın içinde hareket edip sınıf arkadaşlarıyla konuşmaktan büyük fayda sağlayacaktır” diyor Rautiainen. “Çocuğun aktif bir rolü var. Kişiselleştirilmiş öğrenmeyi ön plana çıkaracağız. Öğrenme ortamı modern olmalı ve farklı öğrenenleri de desteklemeli.”

Finlandiya bu tavsiyelerde bulunan ve geleneksel öğrenme ile fiziksel egzersizi birleştirmek için sınıfları kullanacak olan ilk ülkelerden birisi.

Küçük çocuklar ne düşünüyor?

Geçtiğimiz ay yayınlanan bir rapor, Finlandiya’daki çocukların okullarda daha fazla fiziksel aktivite olmasından memnun olduğunu ortaya koydu.

Bu fikir, ankete katılanlar arasında yaygın bir biçimde destek gördüğü gibi katılımcılar okulun spor alanlarını teneffüslerde kullanmayı ve okul saatleri dışındaki spor aktivitelerini artırmayı önerdiler.

Dünya Sağlık Örgütü ne öneriyor?

Dünya Sağlık Örgütü, 5-17 yaş arasındaki çocukların ve gençlerin her gün en az bir saat orta derecede fiziksel egzersiz yapmalarını tavsiye ediyor.

Ancak halk sağlığı kuruluşları günde bir saatten daha fazla egzersizin sağlık üzerinde ek faydaları olduğunu ve bunun ileriki yıllara da taşındığını dile getirmeye devam ediyor.

Finli çocuklar neden bu kadar sağlıklı?

Finlandiya’nın sağlıkla ilgili “takıntısı” 1970′lere dayanıyor. O yıllarda Finlandiya, kalple ilgili sorunlar yüzünden ölümde dünyanın en yüksek oranlarına sahipti.

Bu sorunu küçük bir yaştan başlayarak çözme çabası içinde giren ülkede, okul çağındaki çocuklar yıllık bazda tartılmaya başladı ve sonuçlar yıl sonu raporlarına girildi.

Bir problem olduğunda, doktor çağrılıyordu.

_91074503_gettyimages-492233340
Finlandiya’daki okulların küçük çocuklara besleyici öğünler sunması bir zorunluluk.

Bu sebeple, beslenme kurallarını yayınlayan bir hükümet organı olan Finlandiya Ulusal Beslenme Kurulu kuruldu. Bu kurul sonunda, okulların sadece ücretsiz öğle yemeği sağlamasını değil, aynı zamanda bu yemeğin besleyici ve sağlıklı olmasını da zorunlu kıldı.

Finlandiya ve küçük vatandaşları

Finlandiya henüz 1940′larda çocuk sağlığı kliniklerini hayata geçirmiş bir ülke. Bu anlamda diğer ülkelerde de bu kliniklerin açılmasına öncülük etmiş bir ülke aynı zamanda.

O yıllarda ülkenin odak noktası, fiziksel gelişim ve beslenme, anormal durumların ya da hastalıkların erken teşhisi gibi konulardı.

Son dönemde, okul çağındaki çocuklarda fiziksel aktiviteye odaklanan Finlandiya, küçük vatandaşlarının sağlığı söz konusu olduğunda dünyaya liderlik etmeye devam ediyor.