´Bu kitabın çerçevesini Büyük Britanya ve Türkiye arasında cereyan eden Musul sorununun diplomatik tarihi oluşturmaktadır; ancak bir siyasi subay olarak görev yaptığım bu tartışmalı topraklara ilişkin aktardığım kişisel deneyimlerimin bu çerçeveye kurgusal anlamda bir zenginlik kattığını ve salt bir tarih aktarımı olmanın ötesinde Güney Kürdistan´ın toplumsal ve coğrafi yapısına ilişkin bir resim ortaya koyduğunu düşünüyorum. ´´
C. J. Edmonds
Uzun yıllar ´Kuzey Irak´ diye nitelenen, şimdilerde ´Irak´ın kuzeyi´ne dönüşen Kürdistan´ın kağıt üzerine çizilen güney sınırlarının tartışmalı hale geldiği günümüzde yayımlanan ´Kürtler, Türkler ve Araplar´, sorunların arkaplanı hakkında önemli ipuçları içeriyor.
Kürtler, Türkler ve Araplar
Kuzey-Doğu Irak’ta Siyaset, Seyahat ve İnceleme (1919-1925)
Cecil John Edmonds
26 Ekim 1889’da Peder Walter ve Laura Edmonds’un en küçük çocukları olarak dünyaya geldi; 1935 yılında evlendi ve bu evlilikten bir oğlu ve iki kızı oldu. İkinci evliliğini 1947 yılında yaptı ve bu evlilikten de bir oğlu oldu. Eğitimi: Sırasıyla Bedford Okulu, İngiltere’de meşhur bir okul olan Christ’s Hospital, Pembroke Koleji ve Cambridge’de okudu. 1910 yılında Kraliyet Doğu Akdeniz Konsolosluk İşlerinin açmış olduğu öğrenci tercümanlık sınavını kazanarak buraya devam etti. 1913 yılında konsolos yardımcısı vekili sıfatıyla Buşire’ye atandı; 1915 yılında muvakkat yüzbaşı rütbesiyle yardımcı siyasi subay olarak Mezopotamya’ya ve 1917’de de Güney-Batı İran’a atandı. 1919 yılında, Kuzey-Batı İran’a giden İngiliz kuvvetinde muvakkat binbaşı rütbesiyle siyasi subay olarak görev aldı; 1922 yılında özel görevle Güney Kürdistan’da bulundu; Irak hükümetine bağlı Kerkük ve Süleymaniye eyaletlerinde il danışmanı ve idari müfettiş olarak görev aldı. 1924 yılında Kürdistan’da siyasi subay olarak askeri kollara eşlik ettti. 1925 yılında Irak ve Türkiye arasındaki sınır sorununu incelemek üzere görevlendirilen Milletler Cemiyeti Komisyonunda irtibat subayı olarak görev aldı. 1926 yılında yardımcı danışman olarak Irak İçişleri Bakanlığına atandı; 1928 yılında konsolos oldu. 1932 yılında Irak ve Suriye arasındaki sınır sorununu incelemek üzere oluşturulan Milletler Cemiyeti İnceleme Komisyonunda İngiliz temsilcisi olarak yer aldı; 1933 yılında da Irak-Suriye Sınır Belirleme Komisyonunda yer aldı. Yine 1933 yılında Irak Dışişleri Bakanlığında danışman olarak görev yaptı. 1932-38 yılları arasında Milletler Cemiyeti Irak delegasyonunda yer aldı. 1935-45 yılları arasında Irak İçişleri Bakanlığına danışman olarak atandı; 1937 yılında başkonsolos oldu. 1947 yılında Milletlerarası Mülteci Örgütünde Birleşik Krallık Daimi Delegesi olarak yer aldı. 1948 yılında Kraliyet Dışişleri Servisinde bakan oldu ve 1950 yılında da emekliye ayrıldı.1951-57 yılları arasında Londra Üniversitesi School of Oriental and African Studies [Şarkiyat ve Afrika Araştırmaları Bölümü]’de Kürtçe dersleri verdi. 1963’te Burton madalyası ve 1966’da da Skyes madalyası ile ödüllendirildi. Eserleri: Kurds Turks and Arabs (Kürtler Türkler ve Araplar, 1957); Kurdish-English Dictionary (Kürtçe-İngilizce Sözlük, Tevfik Vehbi ile birlikte, 1966); A Pilgrimage to Lalish (Laleş’e Bir Hac Yolculuğu, 1967); Fars Arap ve Kürt çalışmaları üzerine birçok önemli katkıda bulunmuştur.1979 yılının Haziran ayında öldü.