Amritsar, bir milyonu geçkin nüfusuyla Hindistan’ın Pencap Bölgesi’nde bulunan sihler için kutsal kabul edilen, bölgenin en büyük ve en önemli şehri. Şehir, 1574 yılında Sihizm’in dördüncü gurusu Guru Ram Das tarafından kurulmuş. 1947 yılında Britanya Hindistanı’nın ikiye bölünmesiyle Pencap, Hindistan ve Pakistan arasında paylaştırılarak ikiye bölünmüş ve Amritsar sınır şehri olmuş. Birçok sih bu bölünmeden sonra Pakistan’da bulunan ve Amritsar’a 35 kilometre uzaklıkta bulunan Lahor şehrinden buraya göç etmek zorunda kalmış. Aynı şekilde müslümanlar da Amritsar’dan Lahor’a göç etmiş. Daha sonra bölge Hindistan ve Pakistan arasında süren savaşlarda hep ön planda olmuş.
Sihizm 1500′lü yıllarda Hindistan’daki kast sistemine tepki olarak doğmuş, temelde 10 gurunun öğretilerine dayanan bir din. Bugün dünya üzerinde yaklaşık 23 milyon sih yaşıyor ve bunun yaklaşık 15 milyonunu Hindistan’ın Pencap bölgesinde yaşayan sihler oluşturuyor. Bu da bölge nüfusunun % 60′ına denk geliyor. Aslına bakarsanız Sihizm bazı yönleriyle İslam’ı, bazı yönleriyle Hinduizm’i andırıyor. Sihler, her zaman, her yerde ve sonsuz güçleri olan Waheguru adında tek bir tanrıya inanıyorlar ve kesinlikle sınıf, din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmıyorlar. Onlara göre herkes tanrı Waheguru’nun kız ve erkek evlatları. Reenkarnosyana ve tüm yaratıkların öldükten sonra başka vucütlara geçen bir ruha sahip olduğuna inanıyorlar. Sih inancında ölülerin yakılması yaygın olsa da nadiren ölülerin gömülmesi de görülüyor. Aile yaşantısına son derece önem veriyorlar ve destekliyorlar. Hinduizm’de görülen bekar keşiş yaşantısı kesinlikle destek görmüyor. Evli çiftlerin ise boşanmaları Sihizm’e göre yasak.
Her sih günlük yaşantısında 5 objeyi taşımak zorunda. Pencap dilinde K harfi ile başlayan bu objeler 5 K ya da Kakkas olarak biliniyor: Keş (saçın uzatılması ve kesilmemesi), Kanga (tarak), Kara (demir bilezik), Kirpan (hançer) ve Kaça (bir tür beyaz peştamal). Hindistan’da sihleri ayırt etmenin en kolay yolu da taşıdıkları bu objeler ve kullandıkları türbanlar oluyor.
Altın Tapınak (Harmandir Sahip) Amritsar’da bulunan ve sihler için son derece kutsal bir mabed. Şehir bu tapınağın etrafına kurulmuş ve genişlemiş desek yeridir. Tapınak içerisinde büyük bir havuz bulunan ve birçok yapıdan oluşan büyük bir kompleks. Sih inancı doğrultusunda tapınağın kapıları her dinden ve ırktan herkese açık. Tapınakta uyulması gereken birkaç küçük kural var. Bunlar tapınağa girmeden önce ayakkabılarınızı çıkarmanız, başınızı bir türbanla örtmeniz ve ortamın huzurunu bozacak davranışlarda bulunmamanız. Burda gerçekten büyüleyici ve insanın içini rahatlatan bir atmosfer var. Tapınağın içinde 24 saat ücretsiz yemek servisi veren büyük bir mutfak da mevcut. Burda tapınağı ziyarete gelen diğer sihlerle beraber yer sofralarında yemek yiyebilirsiniz. Yemek sonrası dilerseniz ufak bağışlarda bulunabilir ya da bulaşıkhanede bulaşık yıkayarak tapınağa yardımcı olabilirsiniz. Tapınak konaklama konusunda da size kolaylık sağlıyor. Tapınağın doğu girişinde bulunan büyük misafirhaneler sihlere ve yabancılara ücretsiz ya da ucuz konaklama imkanı sunuyor. Sri Guru Ram Das Nivas bu misafirhanelerden birisi ve turistler için özel bir bölümü var. Burda 3 güne kadar ücretsiz kalabilirsiniz. Bağış yapmak veya gündelik işlere yardımcı olmak yine size kalmış